– CANNABIS –

Cannabis is dé geschiedenis van het Nederlands softdrugsbeleid vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw. Een nauwkeurige reconstructie van de totstandkoming en de verwording van het gedoogbeleid; een systeem dat aan (bijna) niemand is uit te leggen. Een visueel meeslepende en diepgravende beantwoording van vragen als: houdt de overheid met het gedoogbeleid zelf een systeem van witwassen in stand? Hoe kun je coffeeshophouders vervolgen als de wetgever zelf half werk levert? En wie is écht verantwoordelijk voor de situatie waarin Van Laarhoven en zijn vrouw zijn beland?


Cannabis put uit vele uren archiefmateriaal die in het collectieve geheugen staan gegrift en smeedt die aan elkaar tot een meeslepend epos. Onthullende interviews en smakelijke anekdotes leggen bloot hoe hippies in Kralingen, de Amerikaanse ‘War on Drugs’, de aanpassing van de Opiumwet, pionierende ondernemers, de Europese eenwording, de IRT-affaire, de reorganisatie van het OM en de opkomst van rechts populisme allemaal op hun eigen manier hun stempel hebben gedrukt op het even beroemde als beruchte gedoogbeleid.

Wat Cannabis uiteindelijk in ruim driehonderd minuten opwindende televisie blootlegt is hoezeer het lot van Johan van Laarhoven is vervlochten met bijna vijftig jaar Nederlands gedoogbeleid, maar ook hoe Nederlanders tegen beter weten in zijn gaan geloven in de hardnekkige mythe van Nederland als voorbeeldige rechtstaat.

Cannabis is geproduceerd door Topkapi Nonfiction in co-productie met KRO-NCRV, in samenwerking met Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en met een bijdrage van het Netherlands Film Production Incentive.

Cannabis, vanaf woensdag 30 september 20.25 uur op NPO 2.